NHL

Stanley Cup NHL

NHL räknas som den största och utan tvekan mest populära hockeyligan i världen. Redan 1917 grundades ligan som sedan dess fungerat som en nationell hockeyliga för lag ifrån USA och Kanada. Ligan omsätter årligen mångmiljonbelopp och växer hela tiden i popularitet världen över, inte bara i Nordamerika. Även om man på senare år har fått stark konkurrens ifrån KHL så är NHL fortfarande den i särklass mest uppskattade hockeytävlingen, både av spelare och fans.

Spelschemat

Antalet lag som deltar i NHL har varierat genom åren men säsongen 2016/17 fanns 30 deltagande lag vilket gör att det spelas 82 grundspels matcher per lag under en säsong. Lagen är uppdelade i två mindre grupper, Western och Eastern Conference. Matchschemat är inte sällan tätt och två matcher inom loppet av lika många dagar kan förekomma. På grund utav de långa avstånden i Nordamerika kan lag åka på bortaturnéer där man spelar ett helt gäng med bortamatcher för att sedan vända hemåt igen.

Ligan är stängd vilket betyder att inget lag riskerar att åka ur efter att säsongen är färdigspelad. De lagen som slutar i botten av ligan får fördelar i det kommande transferfönstret vilket på så sätt leder till att truppernas styrkor jämnas ut över tid, något som skiljer sig mycket ifrån vad vi är vana vid ifrån den europeiska fotbollen.

Spelarutmärkelser

Efter att grundserien är avgjord går de bästa lagen vidare till slutspelet där man möter varandra i en serie med sju matcher, bäst av sju går vidare till nästa steg i slutspelet. Många olika klubbar har vunnit NHL, eller Stanley Cup som pokalen kallas, genom åren. Mesta mästarna för tillfället är Montreal Canadiens med sina 24 Stanley Cup-titlar, senast att vinna var Pittsburgh Penguins (2015/16). Efter en NHL-säsong delas även en rad spelarpriser ut till de som utmärkt sig mest. Priser som årets rookie, årets mest värdefulla spelare och bästa försvarare/anfallare delas alla ut där flera svenska spelare varit framgångsrika genom åren.

I NHL har alla klubbar ett lönetak som inte för överskridas, detta för att jämna ut styrkeförhållandena lagen emellan. Samtliga lag måste ligga i det förutbestämda löne-spannet, det är dock fritt fram för klubbarna hur de vill fördela lönerna mellan sina spelare.