Regler

Domare

Hockey är en utav de stora sporterna, speciellt i norra Europa, Ryssland och på andra sidan Atlanten. Reglerna är enkla och vem som helst kan snabbt bli en förespråkare av sporten som sysselsätter flera hundratusentals ungdomar. Där finns en del regler att ta hänsyn till innan man ger sig ut på isen och här på HockeyPools går vi igenom dem alla. Läs vidare för att bli en expert på allt som rör hockeyregler, oavsett om det är offside eller olika typer av utvisningar.

Grundläggande regler

Efter varje uppehåll av spelet i en hockeymatch tillämpas tekning. Domaren ska då släppa pucken ner på isen, varpå en spelare ifrån vardera lag ska försöka dra pucken genom sina ben och till någon av sina respektive medspelare. Därefter är spelet igång och match fortsätter. Om spelarna skulle ställa upp på ett felaktigt sätt innan domaren har släppt pucken får den aktuella spelaren byta plats med en medspelare.

Icing är en regel som är unik för just hockey. Regeln tillämpas då en spelare skjuter pucken ifrån egen planhalva och hela vägen över till andra kortsidan. Domaren blåser då för icing och det blir tekning i det försvarande lagets zon. Beroende på vart i världen man spelar så kan icing-regeln skilja sig en del.

Offside finns inte bara i fotboll, utan även i hockey. Regeln används för att ge en bättre struktur på spelet. När ett lag anfaller måste pucken vara först över det försvarande lagets zon-linje innan anfallande spelare har rätt till att åka in i zonen. Skulle regeln överträdas tilldöms tekning precis innan den blåa linjen som visar vart zonen börjar.

Tekning - Ishockey

Utvisningar och straff

Ishockey är en fysisk sport och på grund av detta måste man såklart tillämpa vissa regler för att minska skaderisken. Även om det är fullt godkänt att dela ut tacklingar så finns där begränsningar på hur fysiskt man får spela. Exempel på förseelser som inte är godkända på en hockeyrink är boarding, charging, holding och interference. Straffen varierar beroende på vad du gör och hur allvarligt domaren ser på ditt regelbrott. 2 minuters utvisning är det vanligaste straffet men där finns även straff som sträcker sig över 10 minuter ända upp till matchstraff.

Straff blir det i hockey då en spelare kommer helt fri med målvakten men hindra på ett otillåtet sätt från att komma till avslut. Pucken läggs då på mittlinjen och en spelare i det anfallande laget får chansen att ensam mot målvakten göra mål. Notera att pucken endast får föras frammåt under en straff, så fort den förs i fel riktning anses straffen som slagen.