SHL

SHL - Frölunda

SHL är namnet på vår svenska hockeyliga där de bästa lagen i landet årligen gör upp om SM-guldet. Tidigare hette tävlingen Elitserien men år 2013 valde man att överge namnet till det mer internationellt klingande SHL, Swedish Hockey League. Sedan säsongen 2015/16 gör 14 lag upp om SM-titeln och det spelas totalt 52 omgångar innan det sedan är dags för slutspel.
Färjestad BK är det laget i Sverige som har spenderat flest säsonger i högsta serien, därefter kommer de båda klassikerklubbarna Djurgårdens IF och Brynäs IF. Beroende på hur man räknar så finns det olika mesta mästare i svensk hockey men de flesta är överens om att Djurgårdens IF är laget som plockat flest SM-pokaler med totalt 16 stycken. Senaste mästarna är Frölunda HC som vann säsongen 2015/16 efter att ha slagit Skellefteå AIK med totalt 4-1 i matcher.

Grundserien

52 omgångar ska spelas i grundserien där lagen möter varandra fyra gånger under en säsong. För varje vinst får det det vinnande laget 3 poäng, 2 poäng vid vinst efter förlängning eller straffar. Det förlorande laget vid en match som avgjorts på förlängning eller straffar får 1 poäng. Förlängningar i SHL spelas med endast 3 spelare plus målvakt på planen och speltiden är endast 5 minuter, detta för att hålla ett så högt och sevärt tempo som möjligt.

Slutspel

De sex högst placerade lagen i grundserie-tabellen går direkt vidare till slutspel. Lagen på platserna 7-10 spelar så kallade åttondelsfinaler i bäst av tre matcher där vinnarna går vidare till det slutgiltiga slutspelet. De förlorande lagen i åttondelsfinalerna plus lagen som slutat på plats 11-12 kan se sin säsong som avslutad. Kvartsfinaler, semifinaler och finalen spelas alltid i bästa av sju matcher, innan var det bäst av fem som gällde.

Kvalspel

De två lag som slutar på de två sämsta placeringarna i tabellen efter att grundserien är färdigspelad får kvala. Kvalet spelas mot de bästa lagen ifrån Hockeyallsvenskan i bäst av sju matcher där vinnarna får spela i SHL den kommande säsongen.